Terug naar overzicht

Kwalitatief coaten gaat verder dan alleen spuiten...

Om de kwaliteit van onze hoogwaardige coating te controleren, te borgen en te bewijzen voeren wij diverse kwaliteitscontroles uit. Één van de controles die wij kunnen uitvoeren is de zogenaamde Holiday Test. Met behulp van gekalibreerde apparatuur controleren we of er geen kleine, onzichtbare gaatjes (pin holes) in de coating zitten.

Alles ter voorkoming van corrosie

Op onze coating afdeling, waar we zowel kunnen stralen, natlakken en poedercoaten, staat alles in het teken van het voorkomen van corrosie. Bij MFS Constructie werken we volgens strikte procedures en normen en kunnen we natlakken conform de norm ISO12944 tot in de categorie: C5. Hiermee leveren we hoogwaardige coating waarbij alle relevante controles worden vastgelegd en uiteindelijk samengevat in een coating certificaat.

De echte kwaliteit zit hem in de details. En laat dat nou nét onze specialiteit zijn bij MFS Constructie! Kleine gaatjes, poriën of kratertjes in coating kun je niet altijd zien. Helaas kunnen ze er wel zijn, veelal veroorzaakt door luchtbelletjes, stofdeeltjes of als het verfsubstraat plaatselijk niet lekker vloeit. Als dit zich voordoet is er sprake van defecte coating en kan er vroegtijdige corrosie ontstaan. Bij MFS Constructie doen we er alles aan om ook vroegtijdige corrosie te voorkomen.

Zouttest coating C5 natlakken

Voorkomen is makkelijker dan herstellen

Afwijkingen in coating voorkomen we door het uitvoeren van de volgende controles:

  • controle op aanwezigheid van stof
  • controle op reinheid na het stralen
  • meten van zoutgehalte
  • dauwpunt controles
  • continue bewaking van temperatuur en luchtvochtigheid
  • laagdiktemetingen

Positieve resultaten van deze controles geven aan dat kans op kleine gaatjes, poriën of kratertjes nihil is.

Om aan te tonen dat alle stappen in het coatingproces goed doorlopen zijn kunnen wij met onze gekalibreerde apparatuur controleren of er zogenaamde pin holes in het verfoppervlak aanwezig zijn. Dit noemen we de Holiday Test en wordt veelal vereist in de vraagspecificaties van onze maritieme opdrachtgevers.

Holiday Test - pinhole detection

Bij MFS Constructie maken we gebruik van de de bekende natte-spons-techniek: Een spons wordt onder laagspanning gezet, waarbij de spanning instelbaar is afhankelijk van de droge laagdikte. Wanneer de spons over een onvolkomenheid in de coating glijdt, dringt de vloeistof door in het substraat, wat een elektrische kring tot stand brengt en het alarm in werking zet. Onzichtbare gaatjes worden hiermee "hoorbaar".

Succesvolle testen

Voor dit specifieke project mochten we weer een offshore quick release hook coaten en kunnen we met trots melden dat we alle testen en kwaliteitscontroles succesvol hebben doorlopen.

Interesse?

Benieuwd naar onze mogelijkheden of heeft u een concrete aanvraag voor natlakken of poedercoaten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.